Friday, May 25, 2012

EDISI BASAH

Ops.

Maaf aku bukan nak cerita pasal tangkap basah. Sila jangan salah faham.

Ini Farouq. Anak kakak aku. Baru masuk dua tahun.
Jangan terpedaya dengan kecomelan dia. Nakal nih.

Pagi-pagi, aku selalu ada masalah dengan farouq nak mandikan dia.
Mesti berperang.
Dah la berak, tapi tak nak mandi.

Kadang-kadang dia memang tak nak mandi langsung.
Kadang-kadang dia nak Mama Tok (mak aku) mandikan dia.
Asal aku yang ajak, mesti dia menjerit, menangis, lari pecut dan sewaktu dengannya.

So, sekarang aku pasang strategi nak mandikan dia. Berjaya la jugak kalau dia terpedaya.
Tapi ada jugak yang tak jadi.

Salah satu taktik:
Required skill : Dancing and Singing.
..satu lagi buat bubble.

Kalau dia dah main kat luar susah nak ajak masuk
(Peringatan: Tak boleh marah dia. Nanti dia marah balik/ merajuk/ mengamuk guling-guling lagi susah)
So, apa aku buat? Aku pura-pura jadi Barney.
*Suara Barney* Farouq, Let's go.. Sambil jalan hentak-hentak kaki ikut rentak aku buat sendiri.
Pom..Pom..Pom....
Farouq yang terpedaya mesti akan ikut dari belakang

Dah sampai depan bilik air, kalau terus bukak baju dia mesti mengamuk
So, aku jadi Barney lagi.
*Suara Barney* Farouq let's play Bubble and rain-rain
sambil joget pusing-pusing pastu nyanyi
Rain rain go away
come again another day
Farouq want to play
rain-rain go away
Yeayyyyy~
Sambil tepuk tangan. Hip Hip Horeeey~

So bila dia angkat tangan tu aku terus la tarik baju dia keluar.
Mesti dia tak perasan aku nak paksa dia mandi.

Pastu dah masuk toilet, pandai-pandai la buat bubble la.
ataupun nyanyi lagu yang dia suruh nyanyila.
Kalau farouq dia selalu suruh aku nyanyi lagu Ben10.
Layankan je~

Nak pakai baju plak satu hal
nak kena kejar dulu.
(Yang ini memang tak dapat dielakkan lah)
Yang penting bila dah dapat buat la cerita ada monster nak makan "Bird" dia.
Pastu pura-pura cemas
Faster..Faster.. Farouq

Bila dah siap kena la appreciate sikit
Good Boyyyyy~nanti Ateh cakap kat mama Farouq good boy ok
High Five!!
Pastu biasalah, tepuk tangan.

The End.

Kesimpulan: Siapa cakap jaga anak senang memang patut kena sekeh.

Wednesday, May 23, 2012

Edisi Seram: Orang Minyak

Tribute untuk Mayamin (bukan nama sebenar). hehe.. 

Waktu tu malam dah masuk ke pagi.
Masa tu sekolah aku sibuk pasal cerita Penceroboh Orang Minyak sebab dah ada orang yang nampak. Tapi sebabkan aku dan kawan-kawan aku ni rajin, konon-kononya nak study sebab minggu tu ada trial exam PMR kitorang tak tido lagi. Mayamin pulak buat lawak siamang. Mas pun join. Memang mata makin cerah la asyik gelak-gelak.
Aku, layan je~ haha..

Dah beberapa hari aku perhati bumbung yang bersambung ke sekolah tu. Kalau panjat macam best je.. Lagipun bukan bahaya pun. Rendah je kot. Pernah sekali ada barang tercicir kat situ aku panjat bumbung tu ambilkan. Terniat la dalam hati aku nak try seberang sampai ke sekolah ikut bumbung.







    





Aku pun dah lupa macam mana aku ngan Mayamin boleh tiba-tiba dah berjalan kat atas bumbung tu. Dengan gaya ala-ala macho berjalan tenang atas bumbung.  Kawan-kawan yang lain tengok dari asrama puteri.
Tiba-tiba agak-agak kami dah nak sampai kami dengar jeritan dari asrama lelaki. 
WOI. PENCEROBOH!!
Kami tengok budak lelaki dah berduyun-duyun  KE ARAH KAMI!!
Memang gelabah la kot. Sebab panik, kami terus lari panjat ke sekolah. Mula-mula masuk kelas. Ambik buku rujukan Maths kat meja aku lepas tu menyorok bawah meja. 
Tak boleh jadi ni, kantoi ni
Aku dan Mayamin pun keluar dari kelas. Cari tempat menyorok yang lagi strategik.
Kitorang belasah je masuk tandas lelaki kat sebelah kelas tu.

Aku dan Mayamin menyorok satu jamban.
DUPDAPDUPDAPDDUPADIADUADPDUPP
Macam nak pecah jantung aku. Tahan nafas.
Derap tapak kaki budak2 laki tu makin jelas.

Sana ada tak?
Sini ada tak?

Tahan nafas lagi.
Tiba-tiba..
Pen jatuh. Aku pandang Mayamin. Mayamin pandang aku
Dalam hati masing-masing menyumpah pen

Woooiii Sini ada orang..!! Cepat.

Pintu Jamban tempat kami menyorok di bukak kasar
Korang buat apa kat sini?
Tanya Abang Form 5. Gaya macam Abang Long Gangster.
Aku tunjuk BUKU RUJUKAN yang aku amik tadi

Dah, balik2..

Aku dan Mayamin berjalan balik. Cepat2
Tapi dah tak ikut bumbung.
Ikut tanah.

Aku pandang arah Asrama Lelaki, masih ramai yang baru turun berjalan ke arah kami.
Langkah kami makin laju.

Tiba-tiba  sebuah kereta berhenti depan kami

Shit. 

Terus dapat temu janji dengan Cikgu Displin.


Orang minyak yang terlibat
Kalau mahu baca versi Mayamin yang lebih tepat boleh klik kat sini.
TAMAT

Tuesday, May 22, 2012

Sepetang di Dewan Peperiksaan

SAMTTAJ, Shah Alam
Sekitar Tahun 2002

SILA DIAM. PEPERIKSAAN SEDANG DIJALANKAN

Hari tu panas terik. Matahari tinggi atas kepala.
Selalu tengahari macam ni aku suka tidur petang tak mengira tempat.
Dalam prep boleh, dalam tution boleh, dalam komuter tengah sesak boleh.
Dalam bas lagilah boleh. Tak payah pasang niat tido pun. Dapat duduk je terus padam.

Tapi tengahari tu bukan seperti tengahari yang biasa.
Tengahari tu aku ada periksa Bahasa Arab Komunikasi.
Tapi hari tu aku steady. Mata bulat walaupun terik matahari sedikit sebanyak menyepetkan mata aku.
Aku masuk hall dengan muka budget cool terus ke tempat duduk aku dekat baris belakang sekali.
Confident level pun ok jugakla. Dalam 70% yakin aku boleh score Arab.

Setelah dewan penuh macam biasa kertas dibagi-bagikan dan pelajar disuruh menjawab.
Lebih kurang setengah jam sebelum habis exam aku dah siap jawab.
Zaman2 PMR dulu jarang tengok orang keluar awal walaupun dah siap awal.
Jadi walaupun aku dah siap, aku duduk je kat kerusi aku tu sementara tunggu abis waktu.
Bosan.

Mula-mula aku kira agak-agak berapa la aku boleh score ni. Yang aku confident aku congak2.
Lepas tu aku ambik pensel aku conteng pulak cover page kertas soalan.
Mula-mula aku kaler tulisan je. Lepastu melarat sampai conteng kartun penuh satu page.
Dah penuh aku conteng.
Mati kutu.
Tak tau nak buat apa lagi.
Aku pandang kiri kanan, pengawas peperiksaan jeling2 aku pulak.
Agak2la, macam mana nak tiru bahasa arab. Tulisan sorang2 buruk gila.Macam mana aku nak baca.

Aku jongket kerusi aku
sekali..
dua kali..
syok la pulak.
tiga kali..
Prak!!!!

Aku capai meja.
Dengan perlahan-lahan meja pun jatuh bersama-sama aku.
Diikuti jeritan aku:
Aiiiiyaaaaaa~

Semua orang macam tergamam pandang ke belakang
hahAHahAHAHahHhaHAhaHAhaHAhahaHAhahAHa~
Satu dewan ketawakan aku.
Aku bangun sengeh2. Angkat meja sendiri. Muka rasa panas je.Damn.
Pengawas peperiksaan yang dok jeling2 aku pun sambil ketawa-ketawa riang ambikkan kerusi baru untuk aku.
Bising sekejap dewan sampai disuruh diam.
Aku duduk balik kat tempat aku.

Masa waktu tamat aku orang pertama keluar dewan.
Nasib baik aku duduk belakang sekali.
MALU.

Result Bahasa Arab Komunikasi aku : B