Saturday, June 30, 2012

Cheriteracaed: Budak Baru

Tingkatan 4. Aku budak baru.

Masa tu takde siapa pun aku kenal melainkan dua orang budak dari sekolah aku yang lama. Tapi takde beza pun. Bukannya aku pernah tegor diorang ni dulu walaupun aku dulu legend kat sekolah lama (sebab kejadian ini (klik sini) )Jadi, kesimpulannya anggap je la aku tak kenal sapa-sapa.

Minggu pertama memang bosan. Aku keluar kelas cari ketenangan.
Ringan kaki aku melangkah ke surau.
Dari dulu, Surau memang tempat favourite aku. Memang Tenang.
Sesuai untuk tidur.

Hampir waktu rehat aku pulang ke kelas.
Tapi sebelum sempat aku duduk, "Wei, Ustazah nak jumpa" Kata budak perempuan sebelah aku.
"Kenapa?" Aku tanya. Dia angkat bahu.
"Dia suruh jumpa kat kelas Tingkatan 5A"
Aku keluar ke kelas 5A.

Ni mesti kes aku ponteng kelas dia tadi.
Lantaklah.
Sampai ke kelas 5A, aku ketuk pintu.
Pengajaran terhenti.
Semua mata-mata senior tertumpu pada aku.
Aku pura-pura berani.

"Assalamualaikum Ustazah" aku memberi salam
"Kamu kemana tadi? kenapa tiada dalam kelas saya tadi?"
"Saya sakit perut" Aku bohong.
"Kamu bohong. Takkan la sampai dua masa kamu sakit perot. Kamu ni budak baru kan?"
Aku angguk.
"Budak baru buat cara budak baru jangan nak tunjuk gangster kat sekolah ni...blablbablabalhaa.."
Seterusnya masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Aku mengerling ke arah pelajar lain dalam kelas.
Ada yang muka simpati tak kurang juga yang bermuka sinis.

Aku kekalkan muka straight face aku. Muka takde perasaan.
BLABALABALABLABALBBALABLABALA...
Takpe2..nanti penatla orang tua ni. cool..cool... Aku terus dengan muka seposen aku.
Last-last memang Ustazah tu yang penat. Terbaiklah, taktik aku ni tak pernah tak jadi.
Last-last cikgu yang marah aku ni mesti bengang balik. Hahaha padan muka.

Seperti yang dijangka, aku dilepaskan. Takde pukul, sebat dan sebagainya.
Hanya leteran yang aku dah immune.

Selang seminggu lepas tu, aku jumpa coklat bawah meja.
Nota: Dari Kayu, Tingkatan 5A

Sampai hari ni aku tak tahu sapa Kayu.
Tak glamer langsung nama samaran.
Tapi terima kasihla jadi pembekal coklat aku selama setahun.

Wednesday, June 6, 2012

I believe I can fly

Seperti yang diceritakan Kakak aku, Izzah:

Satu hari, seperti selalu Ahmad Abqari (anak kakak aku) tak nak pakai seluar.

Dalam usaha memujuk, maka abahnya berkata:

Kalau tak pakai seluar nanti "bird" Ahmad fly~ 

Ooo.. Macam Dek Nor suka tak pakai seluar "bird" dia pun fly..

Abahnya yang merasa pelik dengan jawapan genius yang diberikan Ahmad bertanya lagi,

Dek Nor tu lelaki ke perempuan?

Perempuan.

OOO patutla.. Abah Abqari senyum.

Tak sangka ada lagi budak nama Dek Nor. Macam nama zaman era 90-an

Saturday, June 2, 2012

Edisi Pengantin: God of Gambler

Ni bukan cerita judi.

September ni aku nak kawen. Tapi budget aku tight gile.

Dahla problem kat tempat kerja menyebabkan aku takde gaji sebulan

Pastu belum book mana2 make up artist lagi.

Nak book make up pun dana aku macam "Hidup Segan Mati tak Mahu"

Jadi aku decide nak make up sendiri muka aku.

Belajar je la dari youtube kan banyak. Asalkan tak jadi macam lady gaga sudah la.


Gamble tak?

P/S: You are not suppose to look like somebody else in your own wedding but you should look like a better version of yourself with extra enhancement.

Kesimpulannya look natural lagi bagus la