Saturday, October 20, 2012

Expect the unexpected

Waktu dah hampir-hampir tengahari.

"Ms.Syahidah, ada client nak datang sign S&P"
"Ok, bawakkan file dia"

Aku bersiap-siap.
Cari kasut.
Cari Pen.

Client masuk.
Berbaju Pagoda (ada kesan lubang kecik-kecik) dan berjeans lusuh sambil menyandang backpack.

Staf bawak masuk file.
Aku belek-belek.

Aku pandang Client.
Client senyum balik.

Mak aih... Property 2Million++
relax je datang opis macam apek jual aiskrim.

Moral of the Story : Stop being a judgmental person. We wouldn't know kan.

Friday, October 19, 2012

I'm Not Single

Tempat :  Parking Sains Gunaan, UiTM

Cepat...cepat... 
DUP DAP DUP DAP DUP DAP...
Cemas.

Biasalah, lambat kan. Kelas Kak Zai pulak tu.
Sat lagi dia suruh aku terjun tingkap tak ke naya..

Skreeeeeettt..
Aku parking ala-ala cerita fast and furious. 
(Disclaimer: Ini adalah satu penambahan: Exaggeration)

Aku jalan pantas.
Nafas turun naik.
Sampai di tangga, nak turun kebawah.

"Awak!"

Aku pusing. Mana ada orang lain lagi kat situ.
Ada Mamat dari kereta Myvi Hitam menjengah keluar.

"Budak UiTM ke?" 
Aku angguk.
"Fakulti apa ye?"
"Undang-Undang" Hish budak ni cepatla kalau nak tanya. Aku dah la lambat ni.
"Kenapa?" Aku tanya dengan kesabaran yang mula menipis.
"Ada kelas ek?" Lain macam je tujuan soalan ni.  Tapi aku angguk je.
"Habis pukul berapa?" Sah, lain macam ni.
"Apsal nak tau?" tanya aku bengang.
"Saja, kawan saya tanya " 

Memang aku dah tak boleh sabar.
Dah la rushing.
Aku blah je.

"Eh,awak. Kejap la nak gi mana tu?"

Aku terus turun.
Laju.
Lantak kau la budak.

Mungkin aku patut pakai tag "I'm Not Single" 



Thursday, October 18, 2012

Diari Seorang Penagih Tegar

17hb Oktober 2012

Kelas aku pukul 6.30 di UiTM Shah Alam.

Pukul 5 aku masih di PKNS.

Kreok..kreok... Perot aku menggorengkan lagu keroncong.

Parah ni.

Mata aku menjeling McD kat sebelah kanan.

Astaghfirullah..tak boleh..tak boleh.. kan aku dah janji nak berenti makan McD buat sementara.

Aku jeling jam. Aku jeling McD lagi. Ishk dah lambat ni.

Lapar la pulak. Nak nasik laa...

Tapi ntah macam mana kaki aku terdirect pulak ke McD sambil tangan dah bersedia menolak pintu.

Eh, apa ni. Aku pura-pura innocence pada diri sendiri.  Sebelah kaki dah melangkah masuk.

Takpe la makan bubur large. Kata aku memujuk hati untuk masuk McD.

Depan kaunter

Kaunter :  Ye kak, Makan ke take-away?
Aku : makan.
Kaunter : Nak order apa kak?
(Dalam hati: Bubur...bubur..bubur..bubur..)

Aku : Err..bagi saya Big Mac set large. Air ribena.
Sambil dalam hati mengimiginasi aku mengetuk-ngetuk diri sendiri.

Dah bayar pun.

Belasah je.

18hb Oktober 2012

Tempat : Pejabat Aku

Aku tengok ada 3-4 orang staff berkerumun di salah satu meja staff kat sini.
Semua memandang komputer.
Laman sesawang McD terbuntang.
Yang ada di situ semua berkira-kira nak mengorder.

"Syahidah tak nak?" tanya salah seorang. Mungkin sekadar ajak-ajak ayam setelah kantoi
Aku: Ishk.. saya pantang betol la...tak boleh ni.. pantang
Semua dah muka terkulat-kulat..
Aku : Saya pantang kalau tak ajak..hehehe.. Orderkan saya satu set large Quater Pounder with cheese

mengekek mereka ketawa. Tak tahulah ketawa kerana lawak, atau ketawa kerana merasakan apalah si gemok ni pun nak rupanya..

Tak kisahlah janji aku kenyang.

Aku masuk bilik sendiri. Dengan muka tenang memaki diri sendiri dalam hati.
Apalah.. bukan nak berenti ke.

Stress.


Big Mac




Quater Pounder with Cheese


Yes, I'm Loving it.

and addicted to it. tolongggg~


P/S: Aku rasa McD pakai guna-guna.







Wednesday, October 17, 2012

Tribute untuk En Suami: Sama ke?

Ini saya dan suami.


First time saya posting di FB gambar kami ada orang kata:
"Eh, laki kau macam Rafizi Ramli la.." Ramai pulak yang like.


Lepastu, bila jumpa pergi makan2 kat rumah pakcik saya ada pulak komen terbaru:
"Muko ada meh2 timbale mufti perok. Warih ko?"
(Muka seiras Timbalan Mufti Perak. Sedara ke?)
Harap maklum. Keluarga saya berasal dari Kelantan.


Hehe.. tak kisahla muka macam siapa-siapa, yang penting saya sayang suami saya.
Bangga apa muka suami macam orang hebat-hebat. Ngee..

Bukan macam saya: Asyik2 dengar orang kata muka saya macam Atiqah Master Chef




Tak sama pun. 
dan tak best.

HahAhAHa..

Editted: Tambah lagi satu Hafiz Hamidon

Friday, October 12, 2012

Insaflah wahai penagih tegar

Aku rasa sejak akhir-akhir ini aku dah rasa aku tak seperti diri aku lagi.

Ketagihan melampau-lampau.

Kalau tak dapat mula la tak senang duduk.

kadang-kadang gigit kuku.

Kadang-kadang untuk hilangkan ketagihan aku makan chewing gum. Tapi kurang berkesan. Penat rahang aku. Tapi ketagihan aku masih membara.

Paling tak tahan kalau tengah drive. Memang masalah. Membara-bara ketagihan aku.

Asal nampak Petronas ke Esso ke, aku berhenti. Mesti nak beli.

Badan pun dah makin naik ni. Parah dah ketagihan makan aku nih.

Haish~

Ketagihan utama: Drive Thru McD.

Thursday, October 11, 2012

Pasar Malam

Hari Selasa aku balik awal dengan harapan dapat lepak lama dengan Encik Husband malam ni.

Masa aku on the way balik dari opis Encik Husband call tiba-tiba ada meeting pulak.

Hampa sikit.

Menyesal pun ada jugak balik awal. Baik siapkan kerja yang berlambak dekat opis.
Tiba-tiba teringat dekat area rumah kami ada Pasar Malam hari Selasa.

Tak pernah pergi lagi.

Text Encik Husband request permission.
Approved. Plus order Roti John satu.

Sampai kat pasar tu saja2 la berjalan sampai hujung pasar.
Nak tengok apa yang boleh dibeli untuk next visit pulak.

Tiba-tiba teringat bawang tinggal sebijik je kat rumah.
Pergi tempat sayur. Pilih-pilih bawang.

Penjaja : Ye Kak Long, nak apa? Tanya penjaja gigi kuning. Mungkin kesan merokok atau air kopi
Aku : Nak Bawang je. Jawab aku sambil ambik bakul.
Penjaja : Bawang je? Lain tak nak? Dia tanya sengih-sengih. Aku geleng-geleng..
 Pilihla yang lain-lain ni, kentang ada, cili ada, kalau nak SAYA PUN ADA.
  Sengih-sengih gatal sambil diikuti gelak tawa rakan-rakan penjaja.

Stress aku. Pilih bawang laju-laju. Pastu bagi untuk ditimbang.
Bayar harga bawang.

Aku : Terima kasih.
Penjaja : Kasih awak saya terima. Nak no telefon.

Aku blah terus. Tapi telinga aku masih dapat menangkap bunyi gelak tawa dan bunyi-bunyi monyet Penjaja dan rakan-rakannya.

Moral of the Story : Kurang-kurangkan berjalan tanpa suami atau seorang diri. Banyak orang gatal.

Wednesday, October 10, 2012

Misteri Nusantara~

Aku memang selalu masuk ofis awal.

Selalunya gelap sebab belum ada orang datang. Aircond memang tak bukak melainkan staf-staf dah masuk. Diorang bukak sendiri.

Tapi dua tiga hari ni bila aku masuk ofis, lampu dah pasang. Aircond pun dah bukak. 
Walhal sorang pun belum masuk lagi.

Bila staf-staf masuk diorang pun pelik.
"Rasa-rasa macam dah tutup Aircond semalam. Kenapa masuk-masuk dah bukak?" 

Aku senyap. No comment. Aku pun tak tau

"Syahidah bukak aircond ke?"
"Takla. Tadi masuk-masuk dah memang on" aku jawab jujur.

Perkara ini berlarutan sehingga membingungkan staf-staf.
Aku pun pelik. Tapi aku buat tak tahu saja.

Pagi ni aku masuk awal jugak. Lebih awal dari hari biasa.
Ofis masih gelap. Aircond masih off.
Aku terus ke bilik aku.
Bukak lampu and aircond bilik aku saja. Kat tempat staf aku biarkan gelap.

Tiba-tiba pintu terkuak.
Masuklah makcik tukang sapu untuk menjalankan tugasnya.
Dia on lampu dan aircond.

OOO..makcik ni la yang selalu on semua benda.
Sebelum ni dia tak masuk pagi. Patutla~
Keh keh keh...

9.00 pagi: Staf-staf masuk opis.
Masih bingung dengan lampu dan air cond siap terpasang.

"Ishk, tension aku. Sapa yang bukak aircond ngn lampu ni? Ada orang spy barang atau kerja kita ke?"
"Ataupun bos datang awal kot tengok kita dah datang ke belum" yang sorang lagi menyampuk dengan konklusinya
Masing-masing muka tension. Risau. Bingung. 
Diselubungi misteri yang tak terungkai.

Dalam bilik, aku sengih-sengih geli hati.
Senyap. Tak mau bagitau.
Biarkan mereka diselubungi MISTERI~ *Ala-ala Hos Misteri Nusantara, Zainal Ariffin*

Tuesday, October 9, 2012

Perasan

Sejak akhir-akhir ni aku selalu pening-pening.

Hobi baru aku semenjak bekerja jauh dari rumah adalah makan sambil memandu.

Selalu moody.

Tiba-tiba hati aku mengusik, "Ntah-ntah aku pregnant tak?"
Sengih-sengih excited sorang-sorang

Hari Sabtu lepas, aku singgah rumah parent aku.
Lepak makan nasik dengan adik aku Izz dan Majdi.

Seronok bersembang aku tambah nasik sekali ganda dari aku ambik mula-mula tadi.
Laju pulak mulut aku tanya pada budak dua orang ni:

"Gemok tak aku? Aku makan banyak tau sekarang. Ntah-ntah aku pregnant."

Budak dua orang ni berpandangan sesama sendiri sambil tersengih.

Izz :  Bukan kau memang kuat makan ke?
Sambil gelak hina bersama adik aku Majdi

"Ye tak ye jugak kan." Aku sengih-sengih malu.

Burp..Alhamdulilah~

Takkan 24 harikawen dah pregnant

Monday, October 8, 2012

Kepentingan TV dalam hidup masyarakat Bandar

Rumah aku takde TV.

Kalau aku dan Encik Husband agak-agak bosan, layan GSC Cinema je sekarang.

Bukan jauh pun.

Satu hari, anak kepada kakak aku Abqari (3 tahun) datang ke rumah.

Masuk je dalam rumah dia lari-lari ke ruang tamu. Buat muka pelik

Lepas tu dia lari dari satu bilik ke satu bilik. Sambil berjalan kepada aku.

Abqari : "Ateh, mana TV ateh?"

Aku tunjuk TV rosak yang ada dalam stor. 

Abqari : "Dah rosak?" 

Aku angguk-angguk senyum. "Cantik tak rumah Ateh?"

Abqari : "Tak cantik, sebab takde tv".

Sentap mak, Nok~


Hari yang lain

Aku : Ahmad (nama lain Abqari) nak ikut Ateh balik rumah tak? Aku ajak-ajak ayam.

Abqari : geleng-geleng. Nanti macam mana Ahmad nak tengok TV.

Abah Abqari : Tanyalah Ateh kenapa tak beli TV lagi?

Abqari : sambil memandang aku tanpa perasaan bersalah.  Sebab Ateh takde duit kan? Nanti kalau Ateh ada duit baru Ateh beli kan...

Sentap lagi mak, Nok~ Blank tak tau nak respond apa .

Senyum jela~

Friday, October 5, 2012

Home Engineer , maybe?

Semalam masa kelas Islamic Banking Ustaz aku menyentuh berkenaan dengan RIBA.

RIBA = HARAM. Mudah kan?

Sekali dia keluarkan Hadith:

Rasululllah (SAW)  melaknat riba, mereka yang mengambilnya, penulis kontraknya dan mereka yang menjadi  saksi kontrak itu. 

Sebagai Loyar, itu adalah pekerjaan seharian aku. Sentap.
Aku menjawab:

"Maslahah Ustaz. Nanti tak dapat gaji"

Ustaz : Saya pun tak tau macam mana nak jawab soalan kamu tu. Tapi kalau dalam Islam Darurat tu maksudnya kalau tak buat mati. Kamu masih ada option untuk bekerja dengan institusi-institusi yang tak mengamalkan riba.

Takpelah, apa kata masa kamu buat perjanjian tu dan menjadi saksi pada kontrak tu kamu mestilah ingkar dan benci dalam hati kamu. Lepad tu lakukanlah purification terhadap gaji kamu tu. (Contohnya macam sedekah kot) Tapi sambil tu kamu berusahalah untuk mendapatkan pekerjaan yg lebih baik.

Pasni, aku nak jadi Home Engineer la. Suri Rumah sepenuh masa. Boleh?

Wednesday, October 3, 2012

Ketuk-Ketuk Dapur.

Hari ke-17

Pagi-pagi lagi aku dah bangun bersiap pergi kerja. Encik Husband akibat kepenatan dari bekerja lewat malam semalam menyambung tidur di katil empuk rumah kami.

Husband :  Sya nanti dah sampai ofis gerak  abang pukul 9 ek.
Aku :  Dengan muka patuh tahap maksimum mengangguk kepala. Ok bos, takde hal punya.

8.40 pg : Sampai ofis terus buat kerja.
9.00 pg : Sedang sibuk bekerja
10.30 pg :  Handphone aku berbunyi
Muka suspen. Dari gaya ring tone aku dah tau siapa yang telepon. Alamok, Kakandaku lupa nak kejut.
Mencarut sepatah sebelum angkat tepon.

Aku : ketaq-ketaq jawab tepon. Bagi salam dengan harapan lembut hati En Husband aku. Assalamualaikum abang. Sya.....

Husband :  Kenapa tak kejut abang? kan tadi abang dah mintak tolong ni abang dah lambat...blablablabla..
Aku : Telan air liur sambil bersorry-sorry pada Encik Husband. 

Memang salah aku pun. Lagipun tak baik melawan. Ishk3~

Encik Husband letak telepon dalam kondisi marah.
Aku yang hampa dan kecewa dengan diri sendiri duduk termenung.
Macam mana nak kasi sejuk sikit hati En Husband ni.

Tiba-tiba teringat orang kata "Nak pikat hati suami kena melalui perut dia".
Tanpa berfikir dua kali terus tangan aku laju hantar sms pada Encik Husband.

"Abang, Sya mintak maaf pasal pagi tadi. Balik awal ek, Sya masak sedap-sedap untuk abang." Send.

Dah send baru aku terfikir, ishk macam bagi harapan palsu je aku mana pandai masak sedap-sedap. Ptuii~

Panik.

Nak beli lauk kat kedai kantoi pulak nanti.

5.00 pm : Aku dah sampai kat rumah. Cuak punya pasal.

6.00 pm : Berperang kat dapur.

7.40 pm : Encik Husband pulang.

Suapan pertama. Encik Husband senyap.

Aku suspen.

Encik Husband sambung suapan kedua.

Aku :  Ok tak abang?

Husband : Boleh laa~  Takde mood nak sembang sambung makan.

Aku :  Abang nak tambah?  Aku menduga

Husband : Boleh jugak.

Aku sengih-sengih gembira. Lari-lari pergi dapur ambik periuk nasik sebelum Encik Husband berubah fikiran. Sedap ke aku masak? hehe..

Burp..Alhamdulillah, selesai makan Encik Husband sound:-

"Lain kali kalau masak jangan masin sangat Sya, lepas tu jangan hangit sangat bahaya nanti terdedah pada kanser. Kena improve lagi ni"

Sengih aku hilang. Angguk-angguk kelat.

Aku :  Ya abang. Next time Sya try improve lagi.

Agaknya Encik Husband tambah sebab lapar bukan sedap.Sob..sob~




Tuesday, October 2, 2012

Me as Wife

Dah 17 hari aku lalui fasa baru hidup aku as wife kepada Encik Husband aku yang dikatakan ala-ala Rafizi Ramli. hahaha..
Ok, overview hidup as wife ni benefitnya:-
1. Emosi semakin stabil (sebab kurang jiwa kacau dah jumpa hari-harilah katakan,);
2. Semua kita buat untuk Encik Husband dapat pahala apa. Masak, gosok baju, bergurau senda etc,etc..
3. Banyaklah benefit dia. Kena experience sendiri baru tau.

Kejadian Sabtu lepas gara-gara aku yang terlalu ambitious dan excited nak menggalas title Isteri Mitahali gatal bertanya pada Encik Husband:-
Aku : Abang, memandangkan esok hari Ahad, Sya nak masak special untuk abang. Abang suka makan    apa?
Walaupun dah bertahun bercinta tak tahu lagi dia suka makan apa, sebab bila dating macam semua benda dia makan je. so tak boleh detect favourite food dia.

Husband : Abang suka makan kentang goreng sambal. 

Aku :  Ek eleh, Kentang Goreng sambal hari biasa pun Sya boleh masak. Kacang gile~ Lain la yang special sikit..

Husband : Berfikir......... Emmm.. Ketam masak gulai lemak cili api boleh? Esok pagi kita pergi pasar borong beli ketam.

Aku : Gulp! Ambik kau pandai sangat nak masak special. Boleh! Takde hal...... tapi nak kena cari resipi kat internet. hehehe...

Memandangkan rumah aku takde internet, terkial-kial la SMS pada kawan-kawan yang mungkin boleh sms resipi ringkas pada aku.

Mujur ada Bro aku Ika sms resipi.. hehe..

Tapi, last2 tak jadi jugak buat sebab kitorang tak sempat pergi pasar borong beli ketam.

Selamat aku.keh3...

Tapi nak try buat jugak la next time. Sian Encik Abe aku, takut mengidam..