Friday, October 5, 2012

Home Engineer , maybe?

Semalam masa kelas Islamic Banking Ustaz aku menyentuh berkenaan dengan RIBA.

RIBA = HARAM. Mudah kan?

Sekali dia keluarkan Hadith:

Rasululllah (SAW)  melaknat riba, mereka yang mengambilnya, penulis kontraknya dan mereka yang menjadi  saksi kontrak itu. 

Sebagai Loyar, itu adalah pekerjaan seharian aku. Sentap.
Aku menjawab:

"Maslahah Ustaz. Nanti tak dapat gaji"

Ustaz : Saya pun tak tau macam mana nak jawab soalan kamu tu. Tapi kalau dalam Islam Darurat tu maksudnya kalau tak buat mati. Kamu masih ada option untuk bekerja dengan institusi-institusi yang tak mengamalkan riba.

Takpelah, apa kata masa kamu buat perjanjian tu dan menjadi saksi pada kontrak tu kamu mestilah ingkar dan benci dalam hati kamu. Lepad tu lakukanlah purification terhadap gaji kamu tu. (Contohnya macam sedekah kot) Tapi sambil tu kamu berusahalah untuk mendapatkan pekerjaan yg lebih baik.

Pasni, aku nak jadi Home Engineer la. Suri Rumah sepenuh masa. Boleh?

No comments:

Post a Comment