Wednesday, October 3, 2012

Ketuk-Ketuk Dapur.

Hari ke-17

Pagi-pagi lagi aku dah bangun bersiap pergi kerja. Encik Husband akibat kepenatan dari bekerja lewat malam semalam menyambung tidur di katil empuk rumah kami.

Husband :  Sya nanti dah sampai ofis gerak  abang pukul 9 ek.
Aku :  Dengan muka patuh tahap maksimum mengangguk kepala. Ok bos, takde hal punya.

8.40 pg : Sampai ofis terus buat kerja.
9.00 pg : Sedang sibuk bekerja
10.30 pg :  Handphone aku berbunyi
Muka suspen. Dari gaya ring tone aku dah tau siapa yang telepon. Alamok, Kakandaku lupa nak kejut.
Mencarut sepatah sebelum angkat tepon.

Aku : ketaq-ketaq jawab tepon. Bagi salam dengan harapan lembut hati En Husband aku. Assalamualaikum abang. Sya.....

Husband :  Kenapa tak kejut abang? kan tadi abang dah mintak tolong ni abang dah lambat...blablablabla..
Aku : Telan air liur sambil bersorry-sorry pada Encik Husband. 

Memang salah aku pun. Lagipun tak baik melawan. Ishk3~

Encik Husband letak telepon dalam kondisi marah.
Aku yang hampa dan kecewa dengan diri sendiri duduk termenung.
Macam mana nak kasi sejuk sikit hati En Husband ni.

Tiba-tiba teringat orang kata "Nak pikat hati suami kena melalui perut dia".
Tanpa berfikir dua kali terus tangan aku laju hantar sms pada Encik Husband.

"Abang, Sya mintak maaf pasal pagi tadi. Balik awal ek, Sya masak sedap-sedap untuk abang." Send.

Dah send baru aku terfikir, ishk macam bagi harapan palsu je aku mana pandai masak sedap-sedap. Ptuii~

Panik.

Nak beli lauk kat kedai kantoi pulak nanti.

5.00 pm : Aku dah sampai kat rumah. Cuak punya pasal.

6.00 pm : Berperang kat dapur.

7.40 pm : Encik Husband pulang.

Suapan pertama. Encik Husband senyap.

Aku suspen.

Encik Husband sambung suapan kedua.

Aku :  Ok tak abang?

Husband : Boleh laa~  Takde mood nak sembang sambung makan.

Aku :  Abang nak tambah?  Aku menduga

Husband : Boleh jugak.

Aku sengih-sengih gembira. Lari-lari pergi dapur ambik periuk nasik sebelum Encik Husband berubah fikiran. Sedap ke aku masak? hehe..

Burp..Alhamdulillah, selesai makan Encik Husband sound:-

"Lain kali kalau masak jangan masin sangat Sya, lepas tu jangan hangit sangat bahaya nanti terdedah pada kanser. Kena improve lagi ni"

Sengih aku hilang. Angguk-angguk kelat.

Aku :  Ya abang. Next time Sya try improve lagi.

Agaknya Encik Husband tambah sebab lapar bukan sedap.Sob..sob~




No comments:

Post a Comment