Thursday, October 11, 2012

Pasar Malam

Hari Selasa aku balik awal dengan harapan dapat lepak lama dengan Encik Husband malam ni.

Masa aku on the way balik dari opis Encik Husband call tiba-tiba ada meeting pulak.

Hampa sikit.

Menyesal pun ada jugak balik awal. Baik siapkan kerja yang berlambak dekat opis.
Tiba-tiba teringat dekat area rumah kami ada Pasar Malam hari Selasa.

Tak pernah pergi lagi.

Text Encik Husband request permission.
Approved. Plus order Roti John satu.

Sampai kat pasar tu saja2 la berjalan sampai hujung pasar.
Nak tengok apa yang boleh dibeli untuk next visit pulak.

Tiba-tiba teringat bawang tinggal sebijik je kat rumah.
Pergi tempat sayur. Pilih-pilih bawang.

Penjaja : Ye Kak Long, nak apa? Tanya penjaja gigi kuning. Mungkin kesan merokok atau air kopi
Aku : Nak Bawang je. Jawab aku sambil ambik bakul.
Penjaja : Bawang je? Lain tak nak? Dia tanya sengih-sengih. Aku geleng-geleng..
 Pilihla yang lain-lain ni, kentang ada, cili ada, kalau nak SAYA PUN ADA.
  Sengih-sengih gatal sambil diikuti gelak tawa rakan-rakan penjaja.

Stress aku. Pilih bawang laju-laju. Pastu bagi untuk ditimbang.
Bayar harga bawang.

Aku : Terima kasih.
Penjaja : Kasih awak saya terima. Nak no telefon.

Aku blah terus. Tapi telinga aku masih dapat menangkap bunyi gelak tawa dan bunyi-bunyi monyet Penjaja dan rakan-rakannya.

Moral of the Story : Kurang-kurangkan berjalan tanpa suami atau seorang diri. Banyak orang gatal.

1 comment:

  1. tulisla kat dahi tu perkataan keramat "i'm married'.oh tp mungkin penajaja gigi kuning tu xpaham gak

    ReplyDelete