Thursday, December 20, 2012

Nosebleeding

Last week lepas balik dari kelas, masuk je rumah aku terus rasa nak muntah
Apalagi, berlarila aku ke toilet.
Tengah-tengah muntah tu tiba-tiba hidung aku pulak berdarah
Kali ni dah second time.










First time dia macam luka je
Tapi kali ni banyak la pulak.

So aku pun mesti la cuak.
Tapi aku takkan biarkan kecuakkan itu menganggu minda dan fikiran aku.
So, aku pun google la

Kesimpulan yang aku dapat, nose bleeding adalah perkara biasa je yang terjadi pada perempuan hamil.
Sebab masa ni isipadu darah kita sedang meningkat dan blood vessel (kalau tak silap aku pembuluh darah) dalam hisung sedang mengembang . This explain a lot pasal hidung-hidung Shrek kakak-kakak aku masa diorang pregnant dulu. hehehe...)
Tapi aku baca benda ni kat week 15. Tapi ye la symptom yang diorang cakap tu secara general. Tak semestinya sama. Ada terlewat ada yang terawal kot. And ada yang tak kena pun.

Ada sesetengah wanita hamil ni dia akan rasa macam selsema la, hidung tersumbat la walaupun dia bukan selsema atau ada apa-apa alergi la. Perkara ni secara medikal dikenali sebagai "Rhinitis of Pregnancy". Perkara ni terjadi sebab peningkatan hormon estrogen dan hormon-hormon lain yang menyebabkan pertambahan hingus yang menyebabkan rasa tersumbat/ala-ala selsema tu.

So, sekian.






Tuesday, December 18, 2012

Minggu 14

Sejak masuk Minggu ke-14 ni memang hidup aku agak aman la.
Malam-malam dah takde muntah, cuma kadang-kadang tu masih rasa seram sejuk.
Makan pun dulu, kini dan selamanya berselera.  Orang lain bila muntah-muntah hilang selera siap turun berat lagi. Aku ni takde effect langsung. Tu yang terlebih gemok tu.

Mak aku lagi best. Siap sound:
 " Dulu masa Ma 3-4 bulan orang tak perasan pun Ma pregnant. Ni Adah ni perut besar ni campur lemak ni. Haish" 
Dia geleng-geleng kepala sambil senyum pandang En Suami yang terkekek-kekek gembira tengok mak aku sound aku.
Takpelah janji rock. Eh silap janji Baby sihat.

Semalam aku dengan Encik Suami nak pergi Alamanda lagi. Nak tengok movie Alex Cross
Sebab hari tu plan cancel sebab aku nak muntah.
Jadi aku pulang awal. Siap mandi masuk dapur prepare dinner.
Al-maklumlah sekarang dah tak mabuk kenala resume tugas isteri. Mana boleh ambil kesempatan kan.
Tak baikkkk~ ish..ish...ish...

Masak punya masak
makan punya makan
lepas Maghrib berat pulak mata aku.
Terus terlelap.

8.30pm 
En Suami "Sya bangun..... tadikan nak pergi Alamanda"
Aku "Kejap abg 15 minit je.." aku pejam balik

9.30pm 
En Suami "Sya bangun..dah 9.30 mlm ni jadi tak nak pergi Alamanda"
Aku "Nakkk...nakkk.. Sya nak beli Kurma yang ada cokelat tu.." Sambil aku pejam balik mata

Lepas tu En Suami dah tak kejut.

Mungkin dah putus asa.

Pagi ni aku rasa bersalah pada En Suami. "Petang ni kita pergi ye Abang. Sorry~"
Sengih-sengih.. 

Dengan harapan malam ni aku tak tido awal.

Sekian.

Monday, December 17, 2012

Baby Boy or Girl?

Weekend ni banyak jumpa orang.

Rata-rata teka aku ni bawak baby boy dalam perot.

Antara sebab-sebab utama:-

1. Diorang kata perangai aku masih agak abang-abang sikit;

2. Sebab muka aku berseri-seri lagi. Kalau baby girl dia akan tarik seri mak dia. Tapi aku tengok kakak-kakak aku dulu masa mengandung baby boy takdela berseri mana pun muka depa. Hidung macam shrek ja..

Tapi kalau tanya aku, aku nak baby girl. tapi encik suami nak baby boy

Nanti minggu depan aku pergi scan tak sure la dah boleh tengok ke belum.
Tapi kalau boleh nampak, mari kita tengok siapa yang kenaaaa~

Wednesday, December 12, 2012

Misteri Ibu Mengandung

Satu hari aku dan En Suami berjalan-jalan di Alamanda.
Hajat di hati nak tengok wayang.
Sampai kat tempat wayang tu rasa tak sedap pulak. Mual. Nak muntah.
Cancel. So kami pun bergegas pulang.

Nak sampai ke parking tu memang tak tahan sangat rasa nak muntah.
siap buat pit stop kat toilet sebab takut tak tahan sangat.
Tapi tak muntah jugak.

Sampai je di escalator yang nak ke parking tu aku ternampak cold storage.
"Abang, nak beli something kat sana. Nak cari makanan yang boleh tahan mual"
En Suami setuju. Dipimpinnya aku pergi ke Cold Storage.
Tiba-tiba...lalu je depan Kenny Rogers;
"Emmmmm..sedapnya bau. Jom makan kat sini"
Terus tangan En Suami aku tarik masuk dalam kedai
Eh, elok pulak aku tak rasa nak muntah.
Makan pun berselera sungguh.

Sesudah makan, sambil berjalan ke parking tu datang pulak perangai mual aku tadi.
Ishk..Ishk..Ishk..apakah?


Friday, December 7, 2012

Mommy-to-be

Ok, selepas press statement kawan-kawan aku kat fb semalam, pregnancy aku sekarang ni dah tidak menjadi rahsia lagi. *Chewah, poyo je nak rahsiakan. Macam ada orang kisah.haha

Bukan apa, awal-awal pregnancy aku tak nakla bagitau kawan2 lagi sebab masa First Trimester tu memang kritikal. Sebab ni baru First time aku pregnant aku pun tak tau kandungan aku kuat ke tak.
Ada orang yang tak kuat naik motor pun boleh gugur.
Ada orang yang kuat naik jetski pun takpe.
Contohnya Kakak aku NUR TAQIYYAH *blog dia ada sikit ala-ala Kiah Propa

Untuk aku Alhamdulillah, walaupun aku selalu night sickness seram sejuk malam2, tidur dengan sweater dan kipas tak bukak, dan kadang2 masuk rumah je terus rasa mual
 *ada sekali tu masuk rumah je terus lari masuk bilik air muntah 
tapi sejak masuk 12 minggu hari tu dah kurang sikit la.

Bila pregnant ni perangai kita pun makin mengada-ngada dan sekarang nampakla dengan nyatanya ciri-ciri suami mithali kat suami aku. Barulah dalam hati ni terpikir *Nasib baik aku kawen dengan dia ni. kekeke..

Last week, first time scan baby. *Kalau rajin aku upload nanti
Rasa macam tak percaya je ada benda kecik dalam perut aku. Bila doktor tu gerak-gerakkan scan dia tu tiba-tiba jari-jari dia bergerak. Comel gila kot!!!
Rasa macam dia tau dia tu sedang dilihat lepas tu dia macam bagi sign la *Hi Mama, Hi Abah =)
GaaGAGGAgGAGAGAGgaGagA.... Rasa macam nak gigit je kerana kecutenesan itu..

Kalau ikutkan blog Baby Gaga sekarang ni aku dah masuk ke 2nd trimester. En.Baby dah mula tumbuh bulu (lanugo) dan dia mula develop senses dia macam rasa dan bau.

Aku pulak mulai hari ini aku berjanji (*Sebab pagi tadi aku makan asam, lunch aku minum sprite)
Mulai saat ini aku akan mengamalkan pemakanan sihat. No asam, No Soft Drink, No Fast food, and whatsoever that is necessary untuk aku elakkan.

oh ye, Bump kat perut dah mula nampak sikit =)
So, jangan jeles. I'm not Fat, I'm just pregnant.. hehehehe

Aummm..My Baby is coming soon. InsyAllah~