Thursday, December 20, 2012

Nosebleeding

Last week lepas balik dari kelas, masuk je rumah aku terus rasa nak muntah
Apalagi, berlarila aku ke toilet.
Tengah-tengah muntah tu tiba-tiba hidung aku pulak berdarah
Kali ni dah second time.










First time dia macam luka je
Tapi kali ni banyak la pulak.

So aku pun mesti la cuak.
Tapi aku takkan biarkan kecuakkan itu menganggu minda dan fikiran aku.
So, aku pun google la

Kesimpulan yang aku dapat, nose bleeding adalah perkara biasa je yang terjadi pada perempuan hamil.
Sebab masa ni isipadu darah kita sedang meningkat dan blood vessel (kalau tak silap aku pembuluh darah) dalam hisung sedang mengembang . This explain a lot pasal hidung-hidung Shrek kakak-kakak aku masa diorang pregnant dulu. hehehe...)
Tapi aku baca benda ni kat week 15. Tapi ye la symptom yang diorang cakap tu secara general. Tak semestinya sama. Ada terlewat ada yang terawal kot. And ada yang tak kena pun.

Ada sesetengah wanita hamil ni dia akan rasa macam selsema la, hidung tersumbat la walaupun dia bukan selsema atau ada apa-apa alergi la. Perkara ni secara medikal dikenali sebagai "Rhinitis of Pregnancy". Perkara ni terjadi sebab peningkatan hormon estrogen dan hormon-hormon lain yang menyebabkan pertambahan hingus yang menyebabkan rasa tersumbat/ala-ala selsema tu.

So, sekian.






No comments:

Post a Comment